Τα πανηγύρια έχουν καθιερωθεί στα
χωριά της πατρίδας μας από τα πολύ παλιά χρόνια σαν γεγονότα θρησκευτικό – κοινωνικών εκδηλώσεων, εθίμου και διασκέδασης. Πριν την δεκαετία του 1960 οι περισσότεροι κάτοικοι δεν είχαν τον τρόπο να ταξιδέψουν και να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους, ούτε υπήρχε άλλος τρόπος διασκέδασης εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές, τους γάμους, τις βαπτίσεις κτλ. Έτσι τα πανηγύρια προέκυψαν σαν κοινωνική ανάγκη για συναναστροφή και επικοινωνία σε συνδυασμό με τις θρησκευτικές γιορτές.

Τη ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, τελούνταν αυθεντικό πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα στην Επανομή από πολύ παλιά. Αυτή την ημέρα οι Επανωμήτες άφηναν τα σπίτια τους και τις αγροτικές εργασίες και συγκεντρώνονταν στον προαύλιο χώρο της μικρής εκκλησίας της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος» στην περιοχή της Παραλίας να ιδωθούν, να πιούν ένα κρασάκι και να ανταλλάξουν ευχές.
Το πρωί ανήμερα της εορτής όλοι πήγαιναν με τα κάρα στο εκκλησάκι για να συμμετάσχουν στην Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν. Μετά την θρησκευτική τελετή κάτω από τον ίσκιο των δένδρων, έστηναν σκηνές με τα λευκά υφαντά και κατανάλωναν τα σταφύλια και τα παστά ψάρια που τους είχαν μοιράσει στην εκκλησία. Παραδοσιακά την ημέρα αυτή τρώμε ψάρι. Έτσι οι νοικοκυρές είχαν μαγειρέψει από την προηγούμενη μέρα τα ψάρια και τα έφερναν ανήμερα στο πανηγύρι. Το γλέντι συνεχίζονταν μέχρι να πέσει το σκοτάδι με τη συνοδεία νταουλιών και με χορούς.
Πηγή: κα Στέλλα Λ. (κάτοικος Επανομής, ετών 77)
Φέτος, ανήμερα της εορτής, στις 6/8, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου προσπαθώντας να αναβιώσει το παλιό πανηγύρι θα μοιράσει δωρεάν ψητές σαρδέλες με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.