Η Ζαργάνα έχει γαλαζοπράσινη ράχη και γυαλιστερή, ασημιά κοιλιά. Το ρύγχος της είναι στενό και μακρύ, ενώ το στόμα φτάνει ως κάτω απ’ το μάτι. Τα λέπια της στρογγυλά και λεπτά και η τομή του σώματος είναι ωοειδής. Το ραχοκόκαλό της είναι γαλαζοπράσινο, επειδή περιέχει μια ουσία: βιβιανίτη, χρωστική άβλαβη.
Η Ζαργάνα ανήκει στην οικογένεια των Βελονιδών.
Γεύση
Αν και η Ζαργάνα δεν έχει πολύ ψαχνό, λόγω του λεπτόκορμου σώματος της, το κρέας της θεωρείται πολύ νόστιμο. Έχει αρκετά κόκαλα, ενώ είναι το μοναδικό ψάρι που η ραχοκοκκαλιά του έχει χρώμα πράσινο.



Συμπεριφορά
Η Ζαργάνα είναι ένα πολύ σβέλτο ψάρι που κινείται συνεχώς στον αφρό, κοντά στις παραλίες. Με τη φόρα που κολυμπάει, μπορεί να τη δούμε να πηδάει κι έξω από το νερό. Είναι κυρίως ορατή όταν κινείται, αφού μπορούμε να την εντοπίσουμε και μέσα σε κοπάδια, αλλά όταν στέκεται ακίνητη, χάνεται από τα μάτια μας, καθώς είναι λεπτή, γυαλίζει και μπορεί να καμουφλαριστεί εύκολα στο θαλάσσιο περιβάλλον της. Τη νύχτα φωσφορίζει. Πρόκειται για ένα ψάρι αρπακτικό που τρέφεται με οστρακόδερμα, ζωοπλαγκτόν αλλά και σε μικρά ψάρια, τα οποία κυνηγά με μεγάλη ταχύτητα.
Κατοικία
Είναι αφρόψαρο. Ζει κοπαδιαστά κοντά στο γιαλό, κολυμπάει στην επιφάνεια και είναι ψάρι του Εύξεινου Πόντου και της Μεσογείου.
Ψάρεμα
Ψαρεύονται με συρτή, πιο σπάνια με καλαμίδι και με γρι-γρι.
Το ξέρετε αυτό;
- Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν «Βελόνι». Το όνομα της προέρχεται από το σχήμα του σώματος της που θυμίζει βελόνα πλεξίματος ή την ξύλινη βελόνα που χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες για το μπάλωμα των διχτυών.
- Το όνομα «Ζαργάνα» προέρχεται μάλλον από το αρχαίο «Σαργάνη» που σημαίνει πλεγμένο καλάθι.
- Οι ψαράδες, λόγω της μαύρης μουσούδας που μοιάζει με ράμφος, την αποκαλούν και «Μπεκάτσα της θάλασσας».
ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΠΟΧΗΣ